20 kg nastrúhanej kapusty * 300 - 400 g soľ * 7 cibule * 2 PL rasca * 2 hlávky cesnaku - nasekať do soli * 2 sáčky nové korenie * 2 sáčky čierne korenie * 2 sáčky bobkový list * 0,5 kg jablká na mesiačiky * hranolčeky chrenu (stredne veľký koreň)
Postup:
Súdok si umyjeme, očistíme.
Soľ zmiešame s korením a nasekaným cesnakom. Jablká si narežene na mesiačiky. Chren očistíme a narežeme na hranolčeky.
Kapustu dáme do vaničky, pridávame po častiach soľ s cesnakom a korením a premiešavame. Kapusta pustí šťavu. Bobkový list primiešame až ku koncu, už iba jemne, aby sa nepolámal.
Kapustu postupne utláčame do súdka. Do spodnej časti súdka vrstvíme aj jablká. Cibuľu aj chren vrstvíme po celom súdku. Postupne utláčame celú kapustu z vaničky do súdka. Vrch súdka zaťažíme. Žliabok súdka vytrieme do sucha, nalejeme čistú vodu.
Doba kysnutia cca 3 - 4 týždne v teple 15 - 20° C. Potom presunúť súdok do chladu (napríklad do pivnice).
Treba kontrolovať, či je kapusta v súdku ponorená v šťave pokiaľ nie, treba uvariť vodu, nechať vychladnúť a naliať na kapustu, taktiež treba vodu dolievať do žliabku na súdku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára