Tang zhong: 125 ml voda * 25 g hladká múka _____ 500 g polohrubá múka * 200-250 ml mlieko * 20 g droždie * 5 PL olej * 5 PL cukor * 1 vanilínový cukor * 1 žĺtok * 1 KL mletá škorica * štipka soli _____ bielok na potretie
Postup:
Najprv si pripravíme tang zhong: z vody a múky si uvaríme kašičku - zmes zohrejeme na teplotu 65 stupňov, to je približne teplota vtedy keď sa dá v kašičke vareškou písať, ale zmes nesmie vrieť. Necháme ju vychladiť na izbovú teplotu. Na kašu dáme fóliu, aby sa neurobila "koža".
Do misky dáme 100 ml mlieka, rozdrobíme droždie a rozmiešame. Pridáme tang zhong, múku, olej, cukor, vanilkový cukor, žĺtok, škoricu a štipku soli. Za postupného dolievania mlieka vypracujeme cesto, ktoré sa odlepuje od misky. Cesto dáme vykysnúť. Po vykysnutí na doske prepracujeme a vytvoríme bochník, preložíme do formy alebo plechu a necháme vykysnúť. Vykysnutú potrieme bielkom, narežeme do kríža (ja som ešte kríž urobila zo zmesy hladkej múky a vody, ktorú som dala do sáčka a cez prestrihnutý špic som nakreslila kríž). Ozdobila som plátkami mandlí. Vložíme do vyhriatej rúry na 230 stupňov na 10 minút. Po tejto dobe znížime na 170 stupňov a pečieme 30 minút. Potom ešte dopekáme 20 minút na 140 stupňov. Upečenú preložíme na mriežku a necháme vychladiť.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/thang-zhong-japonska-technologia-pecenia-fot/45974-recept.html
https://bonvivani.sk/recepty/obycajna-calta
Postup:
Najprv si pripravíme tang zhong: z vody a múky si uvaríme kašičku - zmes zohrejeme na teplotu 65 stupňov, to je približne teplota vtedy keď sa dá v kašičke vareškou písať, ale zmes nesmie vrieť. Necháme ju vychladiť na izbovú teplotu. Na kašu dáme fóliu, aby sa neurobila "koža".
Do misky dáme 100 ml mlieka, rozdrobíme droždie a rozmiešame. Pridáme tang zhong, múku, olej, cukor, vanilkový cukor, žĺtok, škoricu a štipku soli. Za postupného dolievania mlieka vypracujeme cesto, ktoré sa odlepuje od misky. Cesto dáme vykysnúť. Po vykysnutí na doske prepracujeme a vytvoríme bochník, preložíme do formy alebo plechu a necháme vykysnúť. Vykysnutú potrieme bielkom, narežeme do kríža (ja som ešte kríž urobila zo zmesy hladkej múky a vody, ktorú som dala do sáčka a cez prestrihnutý špic som nakreslila kríž). Ozdobila som plátkami mandlí. Vložíme do vyhriatej rúry na 230 stupňov na 10 minút. Po tejto dobe znížime na 170 stupňov a pečieme 30 minút. Potom ešte dopekáme 20 minút na 140 stupňov. Upečenú preložíme na mriežku a necháme vychladiť.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/thang-zhong-japonska-technologia-pecenia-fot/45974-recept.html
https://bonvivani.sk/recepty/obycajna-calta
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára