Cesto: 300 ml vlažného mlieka * · 1 vanilínový cukor * kocka droždia * 550 g polohrubá múka * 80 g kryštálový cukor * 150 g zmäknuté maslo * štipka soli * rozpustené maslo na potretie * sušené hrozienka na ozdobu _____ Maková plnka: 300 g mletý mak * 120 g kryštálový cukor * 200 ml horúce mlieko * kôra z citróna * sneh z 1 bielka _____ Tvarohová plnka: 200 g jemný tvaroh * 80 g práškový cukor * 1 vanilkový puding * 2 žĺtky * 1 vanilínový cukor _____ Lekvárová plnka: 5 PL slivkový lekvár * 1 KL mletá škorica _____ Orechová plnka: 300 g mleté orechy * 80 g práškový cukor * 150 ml horúce mlieko * 1 vanilínový cukor * kôra z citróna * sneh z 1 bielka
Postup:
Cesto: Z vlažného mlieka, vanilínového cukru a droždia si pripravíme kvások. Medzitým v miske zmiešame múku, kryštálový cukor, zmäknuté maslo a štipku soli. Prilejeme pripravený kvások a mixérom vypracujeme vláčne cesto (musí sa odliepať od stien nádoby). Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
Plnky: Každú plnku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií v miske (sneh pridávame do plnky vždy až na záver do vychladnutej zmesi a iba zľahka ho vmiešame).
Vykysnuté cesto premiesime na doske a rozdelíme ho na 5 častí (4 väčšie a 1 menšiu časť na mriežku). Každú časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu. Na dno plechu vystlaného papierom na pečenie položíme prvé cesto a potrieme ho makovou plnkou. Na ňu položíme druhé cesto, na ktoré rozotrieme lekvárovú plnku. Prikryjeme tretím cestom a rovnomerne naň rozotrieme orechovú plnku. Na orechovú plnku dáme štvrté cesto, ktoré potrieme tvarohom. Posledné cesto nakrájame na tenké pásiky, ktoré poukladáme na vrch koláča do tvaru mriežky. Do každého vzniknutého kosoštvorca vložíme 1 sušené hrozienko. Štedrák dáme piecť do rúry rozohriatej na 170 °C na 50 – 60 minút. Po upečení mriežku potrieme rozpusteným maslom.
Zdroj: https://kuchynalidla.sk/product/stedrak
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára