175 ml voda * 100 g hladká múka * 5-7 g droždia _____ 175 ml voda * 100 g polohrubá múka * 200 g hladká múka * 90 g uvarený nastrúhaný zemiak * 2 KL soľ * 2 KL mletá rasca
Postup:
- Urobíme si preferment z vody, múky a droždia. Premiešame a necháme odležať 10-12 hodín prikryté fóliou.
- Odkryjeme, premiešame a pridáme vodu, polohrubú a hladkú múku. Vareškou premiešame, miesiť netreba. Zakryjeme fóliou a necháme prebehnúť autolýzu po dobu 20-30 minút.
- Odryjeme a pridáme soľ, rascu a uvarený zemiak. Vymiesime, posypeme múkou, zakryjeme fóliou a utierkou a dáme na 30 minút podkysnúť.
- Odryjeme, naolejujeme si ruky a od okraja cesto prekladáme na druhú stranu (z jednom okraji cesto chytíme, povytiahneme a preložíme na druhú stranu), zakryjeme fóliou a dáme na 30 minút podkysnúť.
- Znova postup zopakujem a dáme na 30 minút podkysnúť.
- Naolejujeme si dosku, pripravíme ošatku alebo misku vystelieme čistou utierkou a vysypeme múkou. Cesto dáme na dosku a natiahneme do štvorca, preložíme zo strán do stredu a zrolujeme do slimáka a zároveň tvarujeme bochník. Pomúčime si ruky a dotvarujeme a dohladíme.
- Vložíme do ošatky spodkom hore, posypeme múkou a zakryjeme utierkou - 30 minút podkysnúť.
- Rúru aj s plechom v spodnej časti si predhrejeme na 250 stupňov.
- Chlebík si preklopíme na dosku s papierom, narežeme a postriekame vodou. Opatrne prešupneme aj s papierom na horúci plech v rúre. Na dno rúry vylejeme trochu vody a pečieme na 250 stupňov 20 minút. Znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme ďalších 20 minút.
- Vyberieme ho na mriežku a postriekame vodou.Necháme ho vychladnúť pod utierkou.
Zdroj: FB Miriam Kalisová
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára