300 g hladká múka * 200 g polohrubá múka * 1,5 - 2 KL soľ * 55 g maslo, olej * kvások: 300 m vlažná voda * 1,5 KL cukor * 10-15 g droždia
Postup:
Urobíme kvások z vody, cukru a droždia. Pridáme k ostatným surovinám.Vymiesime cesto, ak treba dosypeme múku. Necháme 30 minút kysnúť. Poprekladáme od okraja do stredu a uložíme spodkom navrch. Necháme 30 minút podkysnúť. Vykysnuté vyklopíme na dosku a rozdelíme na 8-10 častí. Každú vytvarujeme do bochníka, potrieme vodou a necháme 20 minút podkysnúť. Po tejto dobe každý bochník prehnetieme od okraja po stred, potrieme vodou a necháme znova 20 minút podkysnúť. Po tom každú časť pozdĺžne rozvaľkáme a zrolujeme do rožka. Uložíme na plech, necháme pod utierkou 20-30 minút kysnúť. Dáme rozohriať rúru na 250 stupňov a zároveň vložíme ďalší pekáč. Rožky potrieme mliekom a plech vložíme do rúry, súčasne vlejeme do pekáča horúcu vodu a rýchlo zavrieme. Pečieme 10 minút, potom znížime na 200 stupňov a ďalej pečieme 5-10 minút. Po upečení uložíme na mriežky, aby vychladli.
Zdroj: FB Miriam Kalisová
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára