600 g hladká špaldová múka * 250 g tuk * 150 g práškový cukor * 2 vajcia * štipka
soli * 20 g prášok do pečiva * 100 ml vlažné mlieko _____ plnka: 1,5 kg nastrúhané jablká * cukor podľa chuti * šťava a kôra z jedného citróna * škoricový cukor * 1 Zlatý klas _____ mleté orechy alebo strúhanka * vajce na potretie
Postup:
Zo surovín spracujeme cesto, ktoré dáme do chladničky na 1-2 hodiny zachladiť. Tukom vymastíme a múkou vysypeme plech. Polovicu cesta rozvaľkáme a prenesieme na plech. Popicháme vidličkou a posypeme orechami alebo strúhankou. Nanesieme plnku a opäť posypeme strúhankou alebo orechami. Druhú časť cesto rozvaľkáme a zakryjeme ňou jablkovú plnku. Potrieme vajíčkom a popicháme vidličkou. Pečieme na 170 stupňov 40 minút.
Jablkovú plnku pripravíme tak, že jablká očistíme a nastrúhame. Ochutíme cukrami a citrónom. Podusíme a pridáme Zlatý klas - prášok. Ešte krátko povaríme.
Môžme urobiť aj tak, že na spodné cesto dáme vrstvu jabĺk a na ne vylejeme uvarený puding - 6 dcl mlieka + 2 pudingy + 4 PL cukor. Vrchné cesto nastrúhať.
Môžeme dať iba jablká ochutené a vyžmýkané - bez pridania Zlatého klasu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára