600 g hladká múka * 20 g kryštálový cukor * 1,5 PL sušené droždie * 350 ml mlieko * 1/2 PL soľ * _____250 g maslo * vajce
Postup:
Vymiesime cesto, musí byť tuhé a pružné a zároveň elastické. Takto vymiesené dáme zakryté na dve hodiny kysnúť. Medzitým si na papier položíme kocku masla a preložíme druhým papierom a valčekom vytvarujeme štvorec 20x20 cm, ktorý dáme poriadne vychladiť a stuhnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru štvorca 30x30 cm a šikmo naň položíme kocku masla, vybalenú z papiera. Okraje preložíme do tvaru obálky a pritlačíme k sebe. Vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Potom ho odspodu a zvrchu preložíme na trikrát. Preložíme ešte na polovicu a dáme do sáčku a do chladničky na hodinu. Cesto po hodine vyberieme a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Preložíme na trikrát a znovu dámedo sáčku vychladiť. Toto zopakujeme ešte 2x, vždy po hodine. Obdĺžnik cesta pritom otočíme o 90 stupňov. Cesto rýchlo kysne aj keď je v chladničke. (Po poslednom prekladaní ho môžeme nechať v chladničke od večera do rána a hneď pracovať.) Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme do úzkeho obdĺžnika. Potom pokrájame na úzke dlhé trojuholníky. Zamotávame od širšej strany k úzkej. Zakrútené ukladáme na plech s papierom. Zakryjeme fóliou a necháme asi hodinku kysnúť. Potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov 15 minút.
inšpirácia: https://bonvivani.sk/recepty/ranajkove-croissanty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára