Kakaový korpus

Ingrediencie:

5 vajec * 150 g kryštálový cukor * 120 g hladká múka * 30 g kakao * 5 PL olej * štipka soli

Postup:

Pripravíme si formu: na dno položíme papier na pečenie a kruh zavrieme. Papier prečnieva z formu. 

Tukom alebo olejom vymastíme boky aj dno. 

V rúre si nastavíme rošt tak, aby horná časť formy bola uprostred priestoru. Zapneme rúru na 150 °C ohrev zhora a zdola - bez ventilátora. 

Do misky si oddelíme bielky a žĺtka zatiaľ dáme do inej misky bokom. Do bielkov pridáme štipku soli a na najväčšom stupni šľaháme. Akonáhle je sneh takmer hotový tak na trikrát po častiach prisypávame cukor a stále šľaháme. Sneh šľaháme dostatočne dlho - cca 5 minút. Musia sa tvoriť špičky. Do hotového snehu postupne zašľaháme žĺtka a olej - šľahač už nastavíme na pomalšie otáčky. Pridávame postupne žĺtok, olej, žĺtok, olej, ... Múku a kakao si preosejeme do misky na snehovo-žĺtkovú zmes. Vareškou opatrne jemne premiešame. Cesto prelejeme do formy a urovnáme ku krajom. Prostriedok ostane mierne prepadnutý, ale pečením sa to urovná. 

Formu dáme jemne do rúry a pečieme 40 minút. Ak korpus začne zhora hnednúť, tak položíme na neho papier na pečenie. Po tomto čase korpus vyberieme na mriežku a špáratkom skontrolujeme či už je upečený. Ak by nebol dáme ešte dopiecť. Upečený korpus necháme na mriežke 5 minút odpočinúť. Potom nožom prejdeme boky a kruh odoberieme. Na spodku formy necháme korpus vychladiť, potom otočíme a dáme dole aj papier na pečenie. 

Ak by sme robili svetlý tak dáme 150 g múky a 1/2 prášku do pečiva. 

Korpus je na formu s priemerom 24 cm. 

Inšpirácia: https://varecha.pravda.sk/recepty/kakaovy-olejovy-korpus-na-tortu-fotorecept/17134-recept.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...