tang zhong: 90 ml voda * 20 g hladká múka _____ Cesto: 375 g hladká špaldová múka * 1 KL soľ * 40 g práškový cukor * 1 a pol KL sušené droždie * mlieko * 1 vajce * 1 bielko * 55 g mäkké maslo _____ cca 500 g postrúhané jablká * škoricový cukor * 100 g mleté orechy _____ žĺtko * mandľové lupienky
Postup:
Ako prvé si pripravíme tang zhong. Múku zmiešame s vodou a na miernom ohni za stáleho miešania zahrejeme na 65 stupňov (2-3 minútky). Zmes má zhustnúť na "kašu". Ak nemáme teplomer stiahneme vo chvíli, keď začne hustnúť (nesmie vrieť). Tang zhong dáme do misky, zakryjeme fóliou priamo na povrchu a necháme na izbovú teplotu vychladiť. Tang zhong môžeme skladovať aj v chladničke 2-3 dni, ale vždy pred prípravou necháme ohriať na izbovú teplotu.
Do misky si preosejeme múku, urobíme v nej jamku a nalejeme približne 100 ml teplé mlieko. Do mlieko nasypeme droždie a trocha z odváženého cukru. Kým nám chladne tang zhong necháme kysnúť. Keď máme tang zhong vychladený vylejeme ho k múke, pridáme zvyšné suroviny okrem masla a vymiesime cesto. Ak treba dolejeme ešte trocha mlieka. Na záver ešte pridáme zmäknuté maslo a zapracujeme. Cesto zakryjeme a necháme vykysnúť, kým zdvojnásobí objem.
Medzitým si nastrúhame jablká, ktoré ochutíme škoricovým cukrom.
Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčenú dosku a rukami roztiahneme do obdĺžnika s rozmermi približne 20 x 40 cm. Nanesieme na neho vyžmýkané jablká a posypeme orechami. Zrolujeme. Pozdĺžne prerežeme a spletieme. Prenesieme do formy. Necháme približne pol hodinu podkysnúť. Potrieme žĺtkom a posypeme lupienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180° približne 40 minút. Ak sa nám zdá, že zhora by nám mohlo prihorieť tak v polovici pečenia prikryjeme alobalom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára