Veľkonočná pascha - mazanec (tang zhong)

Ingrediencie:

tang zhong: 25 g hladká múka * 125 ml voda _____ 300 g hladká múka * 250 g polohrubá múka * 200 - 250 ml mlieko * 30 g čerstvé droždie * vanilínový cukor * 50 g kryštálový cukor * 1 žĺtok * štipka soli * kôra z jedného citróna * 120 g mäkké maslo _____ bielko * hrozienka * mandle

Postup:

Ako prvé si pripravíme tang zhong. Múku zmiešame s vodou a na miernom ohni za stáleho miešania zahrejeme na 65 stupňov (2-3 minútky). Zmes má zhustnúť na "kašu". Ak nemáme teplomer stiahneme vo chvíli, keď začne hustnúť (nesmie vrieť). Tang zhong dáme do misky, zakryjeme fóliou priamo na povrchu a necháme na izbovú teplotu vychladiť. Tang zhong môžeme skladovať aj v chladničke 2-3 dni, ale vždy pred prípravou necháme ohriať na izbovú teplotu.  

Do misky si preosejeme múky a urobíme jamku. Do nej nalejeme 200 ml teplé mlieko, rozdrobíme droždie a pocukrujeme. Zakryjeme a necháme vyjsť kvások. Potom pridáme zvyšok cukru, tang zhong, žĺtok, vanilínový cukor, štipku soli a vymiesime cesto (ak treba dolejeme mlieko). Keď je všetko spojené tak na záver pridáme maslo a necháme zapracovať. Kto chce môže pridať hrozienka. Cesto zakryjeme a necháme hodinu kysnúť. Po hodine cesto rozdelíme na polovicu a na pomúčenej doske vytvarujeme bochníky, ktoré prenesieme na plech a necháme podkysnúť (cca 20 minút). Potrieme bielkom a urobíme krížik, posypeme mandľami. Pečieme 10 minút na 200°, potom stiahneme na 160° a dopekáme približne 30 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...