tukové
cesto: 100 g hladká múka * 250 g tuk _____ kysnuté cesto: 400 g hladká
múka * 125 ml vlažné mlieko * 40 g kryštálový cukor * 2 vajcia * 1 žĺtok
* 20 g droždie * štipka soli _____ plnky: orechová, maková, tvarohová,
džem, .... šunka, syr, ...
Postup:
Múku s mäkkým tukom zmiešame. Vytvoríme bochník, ktorý zabalíme do mikroténového vrecka a dáme stuhnúť do chladničky.Múku preosejeme do misky, urobíme jamku, nalejeme do nej časť mlieka, zasypeme trochou cukru a rozdrobíme droždie. Necháme vzísť kvások. Pridáme zvyšok surovín a vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodinku kysnúť. Tukové cesto rozvaľkáme do tvaru štvorcu. Kysnuté cesto tiež rozvaľkáme a položíme naň tukové cesto. Cesto zohneme zhora-zdola do stredu, sprava-zľava do stredu. Prikryjeme utierkou a necháme pol hodinu odpočívať. Potom cesto rozvaľkáme a znova poskladáme. Takto prekladáme trikrát.
Potom pokračujeme s cestom a
plníme na sladko alebo slano. Ja som plnila tvarohovou plnkou a džemom.
A časť som robila pizzové slimáky. Pečieme na 200° približne 20 minút.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára