Pľundrové koláče

Ingrediencie:

tukové cesto: 100 g hladká múka * 250 g tuk _____ kysnuté cesto: 400 g hladká múka * 125 ml vlažné mlieko * 40 g kryštálový cukor * 2 vajcia * 1 žĺtok * 20 g droždie * štipka soli _____ plnky: orechová, maková, tvarohová, džem, .... šunka, syr, ...

Postup:

Múku s mäkkým tukom zmiešame. Vytvoríme bochník, ktorý zabalíme do mikroténového vrecka a dáme stuhnúť do chladničky.

Múku preosejeme do misky, urobíme jamku, nalejeme do nej časť mlieka, zasypeme trochou cukru a rozdrobíme droždie. Necháme vzísť kvások. Pridáme zvyšok surovín a vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodinku kysnúť. Tukové cesto rozvaľkáme do tvaru štvorcu. Kysnuté cesto tiež rozvaľkáme a položíme naň tukové cesto. Cesto zohneme zhora-zdola do stredu, sprava-zľava do stredu. Prikryjeme utierkou a necháme pol hodinu odpočívať. Potom cesto rozvaľkáme a znova poskladáme. Takto prekladáme trikrát. 

Potom pokračujeme s cestom a plníme na sladko alebo slano. Ja som plnila tvarohovou plnkou a džemom. A časť som robila pizzové slimáky. Pečieme na 200° približne 20 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...