tang zhong: 210 g vody * 50 g hladká múka _____ 150 g hladká múka * 10 g droždie * 1 PL cukor * 120 ml vlažná voda _____ 300 g hladká múka * 3 PL olej * 2 KL soľ _____ semienka: sezam, mak, ľan, ...
Postup:
Ako
prvé si pripravíme tang zhong. Múku zmiešame s vodou a mliekom a na miernom ohni
za stáleho miešania zahrejeme na 65 stupňov (2-3 minútky). Zmes má
zhustnúť na "kašu". Ak nemáme teplomer stiahneme vo chvíli, keď začne
hustnúť (nesmie vrieť). Tang zhong dáme do misky, zakryjeme fóliou
priamo na povrchu a necháme na izbovú teplotu vychladiť. Tang zhong
môžeme skladovať aj v chladničke 2-3 dni, ale vždy pred prípravou
necháme ohriať na izbovú teplotu.
Do vlažnej vody dáme cukor a droždie, necháme rozpustiť. Potom primiešame preosiatu múku. Necháme hodinu až hodinu a pol kysnúť. Potom pridáme zvyšných 300 g múky, soľ, olej a tang zhong. Vypracujeme cesto a necháme hodinku kysnúť. Potom cesto vyklopíme na pracovnú dosku, roztiahneme do tvaru obdĺžnika (o šírke formy na biskupský chlebík) a zrolujeme do tvaru rolády. Prenesieme do formy vymastenej tukom a vysypanej semienkami. Formu môžme vložiť do igelitky (zaviažeme tak, aby sa nedotýkala povrchu cesta) a tak nechať kysnúť hodinu až hodinu a pol - kým sa vyplní forma po okraj. Potom formu vyberieme, chlebík postriekame vodou a dáme do rúry vyhriatej na 230 stupňov (zároveň spodok rúry postriekame vodou). Pečieme 10 minút. Teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme 20 minút. Po tejto dobe chlebík z formy vyberieme a pečieme na plechu alebo mriežke 15 minút. Upečený chlebík postriekame vodou a necháme na mriežke vychladnúť.


Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára