500 g hladká múka * 350 ml svetlé pivo * 2 KL soľ * 1 balenie sušené droždie * 1 KL cukor kryštál * múka na podsypávanie
Postup:
V mise si zmiešame suché prísady, potom prilejeme pivo a vymiesime cesto kým sa neodliepa od okrajov. Vymiesené cesto necháme v mise, zakryjeme fóliou a necháme kysnúť kým zdvojnásobí objem. Nakysnuté vyklopíme na pomúčenú dosku a premiesime ho. Natiahneme ho do tvaru obdĺžnika (30x40 cm) a prikryté necháme pod utierkou podkysnúť 15-20 minút. Potom ho poskladáme do balíčka - zhora dole, sprava doľava. Necháme ho znova prikryté podkysnúť. Nakysnutý balíček znova natiahneme rukami na obdĺžnik a teraz ho preložíme zhora do stredu a pritlačíme šev, zdola do stredu a pritlačíme šev. Bochník ktorý sa vytvoril preložíme na plech, ktorý sme nechali v rúre, kým sa vyhriala na 220 stupňov. Na dno rúry dáme nádobu s vodou. Pečieme 30-35 minút, kým kôrka nezhnedne. Na plechu ho necháme poriadne vychladnúť.
Inšepirované: http://sistersbakery.sk/recipe/pivny-chlieb-domaci-biely-chlieb-s-chrumkavou-korkou/
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára