200 ml teplá voda * 200 ml teplé mlieko * 20 g kryštálový cukor * 10 g sušené droždie * 1 vajce * 1 bielko * 660 g hladká múka * 1 KL soľ ______ 120 - 140 g mäkké maslo _____ žĺtko + 1 PL mlieko * posyp
Postup:
Teplú vodu a mlieko nalejeme do misky. Pridáme cukor, droždie, bielko, vajce a vymiešame. Pridáme múku a soľ. Vymiesime cesto a necháme 45 minút kysnúť. Po vykysnutí dáme na dosku a prehnetieme. Rozdelíme na 12 častí a vypracujeme guličky. Vezmeme si veľký tanier a pomúčime. Postupne ukladáme na tanier každú guličku vyvaľkanú na približne 25 centrimetov priemer. Medzi každú časť cesta natrieme maslo + aj hornú časť. Takto uložené jednotlivé časti na tanieri dáme do igelitového sáčka a uložíme na pol hodinu do chladničky. Po tomto čase tanier vyberieme a rozvaľkáme na približne 50 x 50 cm. Ohneme zhora aj zdola v tretine a dostaneme dlhý obdĺžnik. Aj ten ešte jemne rozvaľkáme a nakrájame na trojuholníky - cca 11 kusov. K žĺtku pridáme mlieko a croissanty natrieme. Ľubovoľne posypeme a dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov piecť 25 minút.
Inšpirácia: https://www.youtube.com/watch?v=IxZ0w488LEE
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára