Bratislavské rožky

Ingrediencie:

cesto: 500 g hladká múka * 1 droždie * ½ KL soľ * 60 g kryštálový cukor * 150 g bravčová masť * 150 ml mlieko _____ orechová plnka: 150 g mleté vlašské orechy * 125 ml mlieko * 150 g práškový cukor _____ maková plnka: 150 g mletý mak * 125 ml mlieko * 150 g práškový cukor * trocha citrónovej kôry _____ žĺtky na potieranie

Postup:

Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, premiešame a pridáme zvyšné suroviny. Vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

Medzitým si pripravíme plnky. Orechová: do menšieho hrnca dáme mlieko a cukor. Krátko povaríme a pridáme mleté orechy. Krátko spolu premiešame a odstavíme z ohňa. Maková: do menšieho hrnca dáme mlieko a cukor, krátko povaríme a pridáme mletý mak a citrónovú kôru. Krátko premiešame a odstavíme z ohňa. 

Keď máme cesto vykysnuté rozdelíme ho na 30 rovnakých častí, čo vychádza približne po 30g. Každú premiesime a vytvarujeme guličky. Každú potom rozvaľkáme na ovál. Na polovicu rozdelíme makovú plnku a na druhú polovicu orechovú plnku. Cesto zahneme zhora aj zdola, spojíme a ešte jemne ušúľame valček. Z makových rožkov tvarujeme podkovičky a z orechových písmeno C. Rožky potrieme žĺtkom a necháme krátko zaschnúť. Rúru si vyhrejeme na 200°C. Pred pečením rožky ešte raz potrieme žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre 12 minút. 

Zdroj: Báječná žena_časopis

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...