400 g hladká múka * 400 g polohrubá múka * kocka droždia * 1 vajce * 1 dcl olej * 500 ml mlieko * 5 stredne veľkých uvarených zemiakov * 4 KL soľ * 1 KL cukor * 200 g tuk * vajíčko na potretie
Postup:
Do 200 ml vlažného mlieka rozdrobíme droždie. Pridáme cukor a zaprášime časťou múky. Necháme vzísť kvások. Do vykysnutého pridáme zvyšok múky, vajíčko, 2 KL soľ, zvyšné mlieko a olej. Vymiesime cesto, ktoré zakryjeme a necháme vykysnúť. Medzitým si zmäknutý tuk zmiešame s nastrúhanými zemiakmi a osolíme. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, natrieme zemiakovou plnkou a poskladáme ako obálku. Necháme 20 minút podkysnúť. Toto prekladanie opakujeme trikrát. Po poslednom kysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku prsta a vykrajujeme pagáče, ktoré ukladáme na plech. Na plechu ich ešte zakryté necháme približne 15 minút podkysnúť. Pagáče potrieme vajíčkom a môžeme aj posypať semalebo zapichnúť orech. Pečieme približne 25 minút na 200°.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára